2kvv - Brussel

Brussel

Hoe goed ken ,je Brussel al? Test het zelf!


Geschiedenis van Brussel

Brussel is ontstaan als een verzameling landbouwgehuchten (dorpjes met boeren) bij een moerassig gebied aan de Zenne (rivier).
























Brussel liet voor het eerst van zich horen in de 10de eeuw (901 – 1000), toen een eerste stadskern zich tussen de eilanden van de Zenne vormde. Vanaf 1100 werd rondom deze kern een omwalling (muur) gebouwd en binnen die muren zagen de eerste kerken en hospitalen het licht.

Vanaf het einde van de 14de eeuw kwam Brussel economisch in verval (economisch ging Brussel achteruit). Toch bleven hertogen investeren in de ontwikkeling van de stad en werden onder meer het stadhuis en het paleis op de Koudenberg gebouwd.


In 1695 werd de Grote Markt echter vernield tijdens een inval van de Franse koning Lodewijk XIV. Enkel het stadhuis overleefde de vernielingen.

Vanaf 1229 verkreeg de stad een zekere vorm van autonomie (een systeem waarin je zelf de wetten kan bepalen), onder de vorm van de hertog van Brabant.


Langzaamaan veranderde Brussel in een grootstad van het hertogdom Brabant.


Na een korte bezetting door de hertog van Vlaanderen bevrijdde Everaert ’t Serclaes de stad.

De 18de en 19de eeuw waren een vrij rustige periode voor Brussel. Er werd verder uitgebouwd, met onder meer het Martelarenplein en het Koningsplein.


Brussel stond mee aan de wieg van de Belgische onafhankelijkheidsstrijd die uiteindelijk in 1830 in de onafhankelijkheid van België uitmondde. De Belgische onafhankelijkheidsstrijd of de Belgische Revolutie was een revolutie in 1830 waardoor België zich losmaakte uit het Koninkrijk der Nederlanden en onafhankelijk werd.

Aan het einde van de 19de eeuw telde Brussel zo’n 200 000 inwoners en het begin van de 20ste eeuw gaf de aanzet voor infrastructuurwerken die het uitzicht van de stad drastisch veranderden, met onder meer de Noord-Zuidverbinding. 

Aan het begin van de 21ste eeuw is Brussel, als hoofdstad van België én Europa een grootstad van formaat met haar vele internationale instellingen. Niet alleen ons eigen parlement, maar ook het Europese Parlement vind je hier terug.

HOEKENWERK

Vind hier enkele handige linken terug voor je hoekenwerk.



Hoek 2: Ontdek Brussel in 1 minuut


Hoek 3: Het ontstaan van de EU